Smartphone, πως να το διατηρήσεις σαν καινούργιο

smartphone

Καλορίζικο! Έχεις στα χέρια σου το ολοκαίνουριο smartphone σου και αυτή τη φορά ορκίζεσαι πως θα το προσέχεις σαν τα μάτια σου ώστε να το διατηρήσεις “του κουτιού”. Και ειδική θήκη αγόρασες για να το προστατέψεις από νερό, πτώσεις και χτυπήματα και μεμβράνη οθόνης ώστε να αποφύγεις τις ανεπιθύμητες γραντζουνιές.

Το κομμάτι που θα πρέπει να σταθούμε ίσως λίγο περισσότερο είναι αυτό της φόρτισης της μπαταρίας του smartphone και πως μπορούμε να κερδίσουμε τη μέγιστη αυτονομία και “μακροζωία” της συσκευής, ανεξάρτητα από την παλαιότητα ή το κόστος της.

Η πρώτη φόρτιση…

Η πρώτη φόρτιση του κινητού τηλεφώνου είναι μια διαδικασία υψίστης σημασίας, μιας και από την διάρκεια και την αδιάκοπη εξέλιξή της κρίνεται η μελλοντική συμπεριφορά της συσκευής. Αυτός ήταν ο απαράβατος (και ιδιαίτερα αγχωτικός) κανόνας των οδηγιών χρήσης των συσκευών που “φορούσαν” μπαταρίες NiMh (Νικελίου Υδριδίου) και ίσχυε εν πολλοίς έως το 2002. Έκτοτε και με τη χρήση των μπαταριών LiIon (Ιόντων Λιθίου) οι νέες συσκευές είναι έτοιμες για χρήση μετά από τον πρώτο πλήρη κύκλο φόρτισης της μπαταρίας στο 100%, σημείο όπου σταματά αυτόματα η διαδικασία της φόρτισης χάρη στην τεχνολογία energy saving. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας που διαθέτουν οι φορτιστές των smartphone, ως επί το πλείστον.

smartphone φόρτιση

Η δίαιτα της “φόρτισης”

Όχι, δεν πρόκειται για κάποια νέα επαναστατική πρόταση στον τομέα της διαιτολογίας. Πολύ απλά, ο τρόπος που πρέπει να φορτίζουμε το κινητό μας τηλέφωνο παραπέμπει στη συμβουλή της πλειονότητας των διαιτολόγων: “Πολλά και μικρά γεύματα”. Η πρακτική της πλήρους αποφόρτισης της μπαταρίας προτού συνδέσουμε το φορτιστή στην πρίζα αφορούσε στις μπαταρίες Νικελίου. Πλέον για τις μπαταρίες Λιθίου συνίσταται η φόρτιση της συσκευής μόλις η μπαταρία αγγίξει το ήμισυ της πληρότητάς της, χωρίς να είναι απαραίτητο το πλήρες γέμισμά της. Συγκεκριμένα οι ειδικοί δίνουν ως όρια ιδανικής επαναφόρτισης από το 40% έως το 80%, ποσοστά που σχεδόν τριπλασιάζουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας! Καθώς αυξάνονται οι κύκλοι φόρτισης της μπαταρίας, προτείνεται μια πλήρης αποφόρτιση και επαναφόρτιση της συσκευής, περίπου μία φορά στους δύο μήνες, ώστε να επαναπροσδιορίζεται η χωρητικότητα της μπαταρίας και να ταυτίζεται με την αντίστοιχη ένδειξη στην οθόνη. Κάτι σαν τις “ελεύθερες μέρες” της δίαιτας…

ΠΡΟΣΟΧΗ στις απομιμήσεις!

Το κουτί που κρατάτε στα χέρια σας περιλαμβάνει εκτός από το πολυπόθητο smartphone, μια σειρά από συμβατές από τον κατασκευαστή περιφερειακές συσκευές με βασικότερη τον φορτιστή. Τα συγκεκριμένα mAh (μικρο Αμπερώρια) που αποδίδει ένας φορτιστής παράγουν την ιδανική ισχύ για την ομαλή φόρτιση της μπαταρίας που συνοδεύουν. Οποιαδήποτε αλλαγή στον τύπο του φορτιστή που θα προκύψει είτε λόγω αντικατάστασης του παλιού χαλασμένου με έναν νέο φθηνότερο, είτε λόγω της έκτακτης ανάγκης φόρτισης στο σπίτι ενός φίλου, μόνο φθορά μπορεί να προκαλέσει στη μπαταρίας μας.

Πρακτικά, όσο μεγαλύτερη είναι η χωρητικότητα μιας μπαταρίας, τόσο μεγαλύτερα mAh θα πρέπει να αποδίδει ο φορτιστής ώστε να φορτίζει σταθερά τη συσκευή μας, χωρίς αυξομειώσεις στην τάση και στη θερμοκρασία. Σημαντική λοιπόν η σωστή επιλογή φορτιστή που θα πρέπει να συμφωνούν με τις ενδείξεις του κατασκευαστή ώστε να εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία και αντοχή της μπαταρίας του κινητού μας

Σημαντικά tips

Οι πολύ υψηλές και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μειώνουν το χρόνο ζωής της μπαταρίας. Είναι καλό να προσαρμόζουμε τη χρήση και την έκθεση της συσκευής μας στις εξωτερικές συνθήκες διατηρώντας τη, όσο είναι εφικτό, σε “θερμοκρασία δωματίου”.

Απενεργοποιήστε εφαρμογές της συσκευής που δεν είναι άμεσα σε χρήση. 3G, Wi-Fi, GPS, αλλά και η λειτουργία της δόνησης ή η φωτεινότητα της οθόνης είναι στοιχεία που εξαντλούν γρήγορα τη μπαταρία και αυξάνουν τους κύκλους φόρτισής της. Παράλληλα, συντελούν στην υπερθέρμανση της μπαταρίας, γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την αντοχή της.

Σε περίπτωση που αποφασίσετε να εγκαταλείψετε την παλιά σας συσκευή για χάρη του ολοκαίνουριου smartphone σας, φροντίστε να αποθηκεύσετε την μπαταρία στο μισό περίπου της πλήρους φόρτισής της σε ιδανικές συνθήκες δροσιάς. Έτσι, θα διατηρηθεί ενεργή για μελλοντική χρήση.

0 Σχόλια
Scroll Up