Ας το παραδεχτούμε, το σιδέρωμα κάθε άλλο παρά παραμυθένια διαδικασία είναι, ας μάθουμε τα 10 βήματα που την κάνουν ευκολότερη και γρήγορη:
Βήμα 1ο:
Δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες σιδερώματος. Επιλέγουμε σημείο με περισσότερη δροσιά καθώς από μόνο του το σιδέρωμα είναι μια θερμή διαδικασία. Επίσης εξασφαλίζουμε τον μεγαλύτερο δυνατό χώρο τοποθέτησης αρχικά των ασιδέρωτων και στη συνέχεια των έτοιμων ρούχων.
Βήμα 2ο:
Προσαρμόζουμε τη σιδερώστρα στο κατάλληλο ύψος ώστε να εξυπηρετεί τη στάση του σώματος κατά το σιδέρωμα. Οι αγκώνες θα πρέπει να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών ακουμπώντας την επιφάνεια σιδερώματος ώστε το σιδέρωμα να γίνεται πιο ξεκούραστο και γρήγορο.
Βήμα 3ο:
Καλό είναι όταν ξεκινάμε το σιδέρωμα να μην ανοίγουμε παράλληλα και άλλες δουλειές και να τηρούμε τους κανόνες ασφάλειας. Παρατηρούμε τη φωτεινή ένδειξη που μας πληροφορεί πότε είναι το ηλεκτρικό σίδερο έτοιμο για χρήση, τοποθετούμε τη συσκευή όρθια και σταθερή όταν διακόπτουμε το σιδέρωμα και αφήνουμε το σίδερο να κρυώσει τουλάχιστον για 10 λεπτά προτού το αποθηκεύσουμε.
Βήμα 4ο:
Καθαρίζουμε την επιφάνεια του σίδερου προτού τη θέσουμε σε λειτουργία. Αποφεύγουμε έτσι ενδεχόμενες φθορές στα υφάσματα των ρούχων από πιθανά υπολείμματα σκόνης ή αλάτων από προηγούμενες χρήσεις.
Βήμα 5ο:
Τοποθετούμε φύλλο αλουμινόχαρτου κάτω από το πανί της σιδερώστρας για να επιτύχουμε γρήγορο και ομοιόμορφο σιδέρωμα με λιγότερα περάσματα. Το αλουμινόχαρτο δημιουργεί περιβάλλον υψηλής θερμοκρασίας αντίστοιχο με αυτό που υπάρχει στο σημείο που το σίδερο ακουμπά το ύφασμα. Μαγικό!
Βήμα 6ο:
Ομαδοποιούμε τα ρούχα ανάλογα με τη θερμοκρασία που απαιτείται για κάθε τύπο υφάσματος, όπως αυτή αναγράφεται στις ετικέτες. Ξεκινώντας από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες αποφεύγουμε τις περιττές και χρονοβόρες αυξομειώσεις και πετυχαίνουμε γρήγορο και τακτικό σιδέρωμα.
Βήμα 7ο:
Φροντίζουμε ώστε το σιδέρωμα των ρούχων να γίνεται όταν αυτά είναι ακόμη νωπά. Τα υγρά υφάσματα σιδερώνονται ταχύτερα και με λιγότερη φθορά της υφής τους. Σε στεγνές, αντίστοιχα, επιφάνειες είναι χρήσιμο ένα μπουκαλάκι ψεκασμού με νερό και μικρή ποσότητα μαλακτικού για μούσκεμα επί τόπου.
Βήμα 8ο:
Αναποδογυρίζουμε ρούχα με στάμπες ή μαύρα υφάσματα ώστε να τα προστατέψουμε από γυαλάδα ή άλλη φθορά. Σε ευαίσθητες επιφάνειες τοποθετούμε κάποιο καθαρό πανί πάνω στο ρούχο ώστε να μην υπάρχει άμεση επαφή του υφάσματος με το σίδερο.
Βήμα 9ο:
Σιδερώνουμε με ήρεμες, επαναλαμβανόμενες κινήσεις εμπρός και πίσω αποφεύγοντας τα κυκλικά περάσματα προς πάσα κατεύθυνση ώστε να μην φθαρεί η ύφανση. Δεν ασκούμε περιττή πίεση κατά το σιδέρωμα. Προστατεύουμε έτσι τόσο τα ρούχα όσο και τον εαυτό μας από την κούραση. Προσέχουμε ώστε η πλάκα του σίδερου να μην χαραχθεί περνώντας πάνω από κουμπιά και φερμουάρ.
Βήμα 10ο:
Αποθηκεύουμε ή κρεμάμε τα σιδερωμένα ρούχα άμεσα ώστε να αποφύγουμε ανεπιθύμητα τσαλακώματα ή λεκιάσματα. άθλο” του σιδερώματος!
0 Σχόλια