Πως να επιλέξεις το σωστό Κλιματιστικό

Πως να επιλέξεις το σωστό Κλιματιστικό

Σχεδιάζοντας τις ιδανικές συνθήκες ζωής μέσα στους χώρους του σπιτιού, ο καθένας έχει ως βασική προϋπόθεση την ύπαρξη κλιματισμού και την επιλογή του κατάλληλου κλιματιστικού. Όπως και σε κάθε αγορά ηλεκτρικής συσκευής, ο καλά οργανωμένος καταναλωτής είναι εκείνος που ξέρει να διαβάζει την ετικέτα με τα χαρακτηριστικά της κάθε συσκευής ώστε να μπορεί να τα συγκρίνει. Παρακάτω θα γνωρίσουμε τη σημασία των αριθμών στην ετικέτα ενός κλιματιστικού.

Ισχύς Κλιματιστικού (BTU):

Από τις βασικές αριθμητικές ενδείξεις σε ένα κλιματιστικό είναι εκείνη που αφορά στην ισχύ της συσκευής. Με άλλα λόγια, την ποσότητα θερμότητας που η μονάδα μπορεί να απορροφήσει ή να μεταδώσει στο χώρο, ανάλογα με τη λειτουργία και τους βαθμούς στους οποίους έχει ρυθμιστεί από τον χρήστη. Η μονάδα μέτρησης της ισχύος του κλιματιστικού είναι τα BTU (British Thermal Unit) και όπως γίνεται αντιληπτό όσο ανεβαίνουν τα BTU τόσο πιο ισχυρό γίνεται το μηχάνημα αποδίδοντας καλύτερα σε μεγάλους χώρους. Ασφαλώς, για τη σωστή ανάγνωση του αριθμού των BTU και την τελική επιλογή του “μεγέθους” του κλιματιστικού θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν συγκεκριμένοι παράγοντες ώστε να ισορροπηθούν οι τιμές απόδοσης και κατανάλωσης της συσκευής:

● Εμβαδόν (τ.μ.) του χώρου
● Συντελεστής μόνωσης και υλικά κατασκευής του σπιτιού
● Όροφος και προσανατολισμός του δωματίου
● Το πλήθος των ατόμων που χρησιμοποιούν το χώρο
● Η παρουσία άλλων ηλεκτρικών συσκευών στο χώρο

Και αν για τους περισσότερους από τους παραπάνω παράγοντες οι υπολογισμοί γίνονται κατά προσέγγιση καθώς ποικίλουν κατά περίπτωση, η σχέση εμβαδού- ισχύος είναι η πιο σταθερή αναλογία ώστε να προκύψουν ασφαλείς μετρήσεις. Έτσι, υπολογίζεται πως για χώρους έως 20 τ.μ. τα προτεινόμενα BTU αγγίζουν τα 10.000, σε εμβαδόν 30-35 τ.μ. ιδανική τιμή ισχύος είναι τα 16.000 BTU ενώ για χώρους 55-65 τ.μ. προτείνονται τα 24.000 BTU.

Ενεργειακή Κλάση Κλιματιστικού:

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη νομοθεσία της Ε.Ε. κάθε κλιματιστικό μηχάνημα θα πρέπει να συνοδεύεται από την ειδική Ενεργειακή Ετικέτα που φέρει πολλαπλές πληροφορίες:

● Δηλώνει την Ενεργειακή Κλάση του κλιματιστικού, δηλαδή το ωφέλιμο ποσό ενέργειας που ελευθερώνει στο χώρο σε σχέση με το ποσό ενέργειας που καταναλώνει. Η κλίμακα της ενεργειακής κλάσης κυμαίνεται από Α+++ έως G με τους ειδικούς να προτείνουν ως αποδοτικές όσες συσκευές βρίσκονται από κλάση Β και πάνω. Οι δύο υποκατηγορίες που εμφανίζονται στην ετικέτα είναι η ενεργειακή απόδοση θέρμανσης και η ενεργειακή απόδοση ψύξης του κλιματιστικού με κλάση και τιμές ανεξάρτητες μεταξύ τους.
● Εμφανίζει τα επίπεδα θορύβου που παράγει το κλιματιστικό κατά τη λειτουργία του. Η μονάδα μέτρησης του παραγόμενου θορύβου είναι τα decibel (dB) και δηλώνονται ξεχωριστά σε τιμές που παράγονται από την εξωτερική και εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού. Οι τιμές που θεωρούνται ιδανικές ώστε η συσκευή (κυρίως η εσωτερική μονάδα) να θεωρείται αθόρυβη δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 22dB.

Τεχνολογία Κλιματιστικού (inverter):

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει επιβάλλει τη χρήση inverter κλιματιστικών σε αντιδιαστολή με τα αντίστοιχα συμβατικά που προσφέρουν μια οικονομική λύση κατά την αγορά τους, αποδεικνύονται ωστόσο ασύμφορα κατά τη λειτουργία τους τόσο καταναλωτικά όσο και ως απόδοση. Η τεχνολογία inverter αφορά στον μεταβλητό ρυθμό λειτουργίας του κλιματιστικού που προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο. Επιτυγχάνεται έτσι μικρότερη κατανάλωση, ελαχιστοποίηση του θορύβου λόγω της συνεχόμενης λειτουργίας σε χαμηλές στροφές και διατήρηση της θερμοκρασίας του χώρου στα επιθυμητά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τύπος Κλιματιστικού:

Τελευταία αλλά σημαντική ανάγνωση θα πρέπει να κάνει ο καταναλωτής στον τύπο του κλιματιστικού που θα επιλέξει ανάλογα με το χώρο για τον οποίο το προορίζει:

● Ο πλέον διαδεδομένος τύπος είναι το επιτοίχιο κλιματιστικό που αφορά στην συνδυαστική λειτουργία μιας εξωτερικής και μιας εσωτερικής μονάδας.
● Το σύστημα κλιματισμού multi split κερδίζει σταδιακά έδαφος με την λειτουργία μιας κεντρικής εξωτερικής μονάδας να τροφοδοτεί όλες τις εσωτερικές συσκευές.
● Τα φορητά κλιματιστικά αποτελούν επίσης μια οικονομική και εργονομική λύση που δεν μπορεί βέβαια να πιάσει τα επίπεδα απόδοσης των κλασικών συσκευών.
● Τα κλιματιστικά με σύστημα ιονισμού φαίνεται πως θα αποτελέσουν στο μέλλον τη βασική επιλογή του καταναλωτή που επιθυμεί το φιλτράρισμα του χώρου από σκόνη και μικροοργανισμούς σε καλύτερα επίπεδα από την τρέχουσα ύπαρξη των φίλτρων.

Η προσεκτική επιλογή των παραπάνω χαρακτηριστικών σε συνδυασμό με την τακτική συντήρηση και καθαρισμό του κλιματιστικού μπορούν να μας εξασφαλίσουν τις ιδανικές συνθήκες κλιματισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα με το μικρότερο δυνατό κόστος.

0 Σχόλια
Scroll Up