Οδηγός: Καφές Espresso

espresso coffee

Ελλάδα, η χώρα του ήλιου, της θάλασσας, του κεφιού και… του καφέ! Από τη βόλτα με την παρέα μέχρι την ξεκούραση στον καναπέ του σπιτιού ο καφές συνοδεύει τις δραστηριότητες των ανθρώπων οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Ο κλασικός και διαχρονικά αγαπημένος ελληνικός έδωσε τη σκυτάλη στον νεανικό, στιγμιαίο καφέ και μετά από ένα μικρό πέρασμα από τον αρωματικό καφέ φίλτρου φτάσαμε στην εποχή της ιταλικής κουλτούρας που μοιάζει να κατακτά το απαιτητικό ελληνικό κοινό. Ο Espresso είναι η τελευταία λέξη της μόδας στην κατανάλωση καφέ και μια πρώτη ύλη στα χέρια των barista που προσφέρει τη δυνατότητα για πολλαπλούς γευστικούς πειραματισμούς.

Όμως για να απολαύσει κάποιος τις παραλλαγές του δεν χρειάζεται “πτυχίο”, παρά την κατάλληλη μηχανή espresso και ένα μικρό εγχειρίδιο με τις διαφορετικές συνταγές.

Καφές Espresso

ΚΛΑΣΙΚΟΣ ESPRESSO

Για τους λάτρεις των αυθεντικών γεύσεων και αρωμάτων ο “σκέτος” espresso αρκεί για να διεγείρει τις αισθήσεις. Χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία και προσμίξεις, σερβίρεται σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας όταν απαιτείται μια γρήγορη τόνωση του οργανισμού. Αυτή η αίσθηση της βιασύνης είναι που χαρακτηρίζει τόσο το όνομα (espresso=γρήγορος) όσο και την ποσότητα σερβιρίσματος, μιας και  ένα μικρό μόνο φλιτζάνι espresso εξασφαλίζει τα επιθυμητά επίπεδα καφεΐνης και κατ’ επέκτασιν ενέργειας. Στην ουσία χρειάζονται 7-7,5 γραμ. λεπτά αλεσμένου καφέ ώστε να γεμίσει ένα φλιτζάνι 30 ml, μετά από υπό πίεση πέρασμα ζεστού νερού 90οC και απόσταξη 25”.

Οι διαφορές στην αναλογία καφέ-νερού καθορίζουν και τις βασικές παραλλαγές του κλασικού espresso που είναι:

Doppio ή διπλός espresso: 14-15 γραμ. καφέ για φλιτζάνι 60ml.
Ristretto: φλιτζάνι 20 ml μετά από απόσταξη 18-20”.
Lungo: αραίωση σε ζεστό νερό έως και 55ml.

ESPRESSO MACCHIATO

Ένα από τα αγαπημένα “πειράγματα” του espresso είναι η προσθήκη σε αυτόν προϊόντων του γάλακτος με σκοπό να “σπάσει” η αυστηρή και έντονη γεύση του καφέ. Σερβίροντας αφρόγαλα πάνω από έναν κλασικό espresso απολαμβάνουμε έναν macchiato ενώ με την προσθήκη κρέμας γάλακτος ή σαντιγί σε ένα φλιτζάνι espresso τον μετατρέπουμε άμεσα σε con panna. Τέλος, αν περιχύσουμε αχνιστό γάλα σε έναν espresso δημιουργούμε τον Cafe Latte με την χαρακτηριστικό αφρώδες στρώμα στην κορυφή του μείγματος.

καφετιέρα espresso

CAPPUCCINO

Γοητευτικά αρωματικός και ακαταμάχητα γευστικός, ο Cappuccino αποτελεί ίσως τη δημοφιλέστερη συνταγή espresso είτε ζεστός είτε παγωμένος (freddo cappuccino). 7-7,5 γραμ. καφέ γεμίζουν το 1/3 του φλιτζανιού ενώ τα υπόλοιπα 2/3 καλύπτονται από το αφρόγαλα θερμοκρασίας 60οC.  Σερβίρεται με κανέλα ή τριμμένη σοκολάτα πάνω από την αφρώδη στρώση.
Η παγωμένη version προϋποθέτει διπλή δόση espresso και άδειασμα σε δοχείο με 4-5 παγάκια για δυνατό χτύπημα. Το μείγμα σερβίρεται σε ψηλό ποτήρι για να καλυφθεί στη συνέχεια από το πλούσιο αφρόγαλα.

MOCHACCINO

Ένα ρόφημα στο οποίο ο espresso από πρωταγωνιστικό ρόλο αποκτά βοηθητικό. Ουσιαστικά αφού βράσουμε κακάο, προσθέτουμε στο σοκολατένιο ρόφημα μια δόση καφέ πριν καλύψουμε το φλιτζάνι με αφρόγαλα ή κρέμα γάλακτος. Ιδανικό για αυτούς που επιθυμούν τον espresso απαλλαγμένο από την ένταση της γεύσης του.

ESPRESSO CORETTO

Η “αλκοολική πλευρά” του espresso… Σε ένα φλιτζάνι κλασικού espresso προσθέτουμε μία μικρή δόση ποτού της αρεσκείας μας με την παραδοσιακή ιταλική συνταγή να ορίζει ένα κουταλάκι Grappa. Αν αντίθετα ζεστάνουμε μια μεζούρα ουίσκι και προσθέσουμε 1 κουταλάκι μαύρη ζάχαρη και διπλή δόση espresso Lungo, μπορούμε να απολαύσουμε έναν αυθεντικό Irish coffee σερβιρισμένο σε ψηλό γυάλινο ποτήρι και με τη συνοδεία κρέμας γάλακτος ή σαντιγί στην κορυφή.

0 Σχόλια
Scroll Up