Οδηγός: Επιλογή Τηλεόρασης

Ταινίες ή σειρές; Ποδόσφαιρο ή μπάσκετ; Τηλεπαιχνίδια ή talent shows; Οι επιλογές για ψυχαγωγία στο σπίτι είναι τόσες πολλές όσα και τα είδη των τηλεοράσεων που κυκλοφορούν. Η επιλογή τηλεόρασης, ωστόσο, δεν χρειάζεται να δημιουργεί “πονοκέφαλο” στους υποψήφιους αγοραστές καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και παράμετροι που βοηθούν στην έρευνα αγοράς:

Το μέγεθος μετράει.

Βασικό εργαλείο για την επιλογή της κατάλληλης τηλεόρασης είναι η μεζούρα! Χάρακες, γαλλικά μέτρα και οποιοδήποτε άλλο μέσο μέτρησης είναι ευπρόσδεκτο ώστε να έχουμε σαφή εικόνα του χώρου που διαθέτουμε. Η απόσταση της οθόνης από τον καναπέ θα ορίσει και την τελική επιλογή των ιντσών της τηλεόρασης.

Προσοχή!!! Δεν χρειάζονται υπερβολές στην αγορά τηλεόρασης. Σε καμαρούλα μια σταλιά 2 επί 3 είναι καλύτερα να αποφύγουμε οθόνες των 40 ιντσών και άνω, όσο και αν το παιδικό μας όνειρο είναι ένα home cinema για όμορφες παρεϊστικες βραδιές στο σπίτι.

Από τις μετρήσεις των ειδικών πάντως προκύπτει ο παρακάτω τύπος που ορίζει την «ιδανική» απόσταση καναπέ-οθόνης:

Διαγώνιος οθόνης (σε εκατοστά) x1.5 (ελάχιστη απόσταση) x2.5 (μέγιστη απόσταση)

Έτσι για μια 32άρα οθόνη η ιδανική απόσταση θεωρείται το ενάμιση μέτρο, για μια 42άρα τα . ενώ για μια οθόνη 65 ιντσών ιδανική απόσταση μοιάζουν τα . Μην σας πιάνει πανικός, δεν δίνουμε και πανελλήνιες!

Τι τύπος θεατή είσαι;

Εάν βασική μας προτεραιότητα είναι η παρακολούθηση ταινιών και σειρών ή αθλητικών γεγονότων, τότε η επιλογή μιας όσο το δυνατόν μεγαλύτερης οθόνης είναι απαραίτητη. Για τους λάτρεις των βιντεοπαιχνιδιών από την άλλη προτείνεται μια πιο «μαζεμένη» επιλογή. Παράλληλα, καλό θα είναι να ξεκαθαρίσει ο καθένας μέσα του το πόσο «γκατζετάκιας» είναι. Με την τεχνολογία να οργιάζει τα τελευταία χρόνια και τις «έξυπνες τηλεοράσεις» (βλέπε και Smart TV) να έχουν πλέον μπει για τα καλά στην αγορά, θα πρέπει ο μέλλων αγοραστής να αποφασίσει εάν η σύνδεση στο internet και ο συγχρονισμός με smartphones και tablets μέσω της τηλεόρασής του τον γοητεύει ή τον «αγριεύει».

Smart TV

Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά!

Για να μην χαθεί ο αγοραστής στη μετάφραση των τεχνικών χαρακτηριστικών μιας τηλεόρασης παραθέτουμε τις βασικές ενότητες που συνθέτουν μια άρτια επιλογή:

pixels Ανάλυση
Τα περιβόητα pixels υποδεικνύουν την ποσότητα της λεπτομέρειας που μπορεί να απεικονίσει μια τηλεόραση και καθορίζουν την ποιότητα και την ευκρίνεια της συσκευής. Με απλά λόγια. όσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση της τηλεόρασης, τόσο καλύτερη ποιότητα εικόνας απολαμβάνουμε!

Αντίθεση
Η αντίθεση περιγράφει τη διαφορά της πιο φωτεινής λευκής εικόνας με την πιο σκοτεινή μαύρη εικόνα που μπορεί να προβάλλει η τηλεόραση. Ουσιαστικά, όσο μεγαλύτερη αντίθεση προσφέρει μια τηλεόραση, τόσο πιο έντονο και εντυπωσιακό είναι το χρωματικό αποτέλεσμα της εικόνας. Βασικότατο!!

refresh Ρυθμός ανανέωσης
Ακόμα μια γνωστή-άγνωστη λέξη στο λεξικό των τηλεοράσεων είναι τα Hertz. Εδώ ασχολούμαστε με το πόσο γρήγορα ανανεώνεται η εικόνα και παίρνουμε ως δεδομένο πως οι μεγάλοι ρυθμοί ανανέωσης εγγυώνται καλύτερο αποτέλεσμα εικόνας καθώς αποφεύγονται τα είδωλα.

LCD
Προσφέρει υψηλά ποσοστά φωτεινότητας χρησιμοποιώντας συστοιχίες LED για τον οπίσθιο φωτισμό του πάνελ, επιτυγχάνοντας εξαιρετικό αποτέλεσμα αντίθεσης και απόδοσης του μαύρου. Ιδανική επιλογή για τους gamers. Ως μειονέκτημα θα πρέπει να σημειωθεί το περιορισμένο εύρος εντός του οποίου η εικόνα διατηρεί την ομοιογένειά της σε ορισμένους τύπους πάνελ LCD.

3d 3D
Τι να πεις βέβαια για την τρισδιάστατη τεχνολογία; Μοναδική εμπειρία θέασης που δείχνει το μέλλον της τηλεοπτικής πραγματικότητας. Εκλεπτυσμένη (προς το παρόν) επιλογή, με το κόστος αγοράς μιας Active 3D τηλεόρασης και των γυαλιών της να ανεβαίνει ελαφρώς.

Μια πρόταση κάναμε βρε παιδιά.

Όπως συμβαίνει σε όλες τις αγορές η κρίση του καταναλωτή είναι απολύτως υποκειμενική. Πιστεύουμε, ωστόσο, πως ένα καλό «διάβασμα», μια επαρκής προετοιμασία περιορίζει την πιθανότητα του λάθους στην επιλογή τηλεόρασης. Έχοντας τις σημειώσεις μας στην τσέπη, το μόνο που θα απομένει να μας απασχολήσει είναι το οικονομικό κομμάτι, το οποίο προφανώς και δεν χωράει θεωρητικές προσεγγίσεις.

0 Σχόλια
Scroll Up