Τηλεοπτική σειρά, περιπέτεια, επιστημονική φαντασία, Άγρια Δύση, ανθρωποειδή, θεματικό πάρκο, λαμπερό καστ, εμφατική πρεμιέρα! Είναι μερικές μόνο από τις λέξεις κλειδιά που θα έδιναν το ίδιο αποτέλεσμα αναζήτησης: WESTWORLD. Αυτός είναι ο τίτλος της νέας υπερπαραγωγής του HBO, που εξασφάλισε στους λάτρεις των block busting σειρών μια συναρπαστική σεζόν στην “μικρή” οθόνη.
Είναι γεγονός ότι η προώθηση της νέας αυτής σειράς είχε ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη. Λίγο ο συνδυασμός δύο άκρως δημοφιλών θεματικών ενοτήτων, του συναρπαστικού γουέστερν με την μυστηριακή επιστημονική φαντασία, λίγο τα ηχηρά ονόματα που χαρίζουν τις ερμηνείες τους στα 10 επεισόδια του πρώτου κύκλου της σειράς: Anthony Hopkins, Ed Haris, Evan Rachel Wood και Jeffrey Wright, ανέβαζαν στα ύψη τις προσδοκίες του κοινού. Και πράγματι, οι δημιουργοί της σειράς, Jonathan και Lisa Joy Nolan φρόντισαν ώστε το Westworld να μην φανεί κατώτερο των προσδοκιών.
Τι είναι το Westworld;
Πρόκειται για μια εκ των τριών θεματικών ενοτήτων της τεχνητής διαδραστικής πλατφόρμας που φέρει την κωδική ονομασία Δήλος. Το Westworld αναπαριστά τη ζωή στην Άγρια Δύση και τα “καουμπόικα” τοπία και σκηνικά στελεχώνονται από ανθρωποειδή ρομπότ προγραμματισμένα να εκτελούν τις εντολές των ανθρώπων-επισκεπτών του πάρκου. Εντολές που ικανοποιούν τα βαθύτερα ένστικτα τους, ψυχωτικά, σεξουαλικά έως και φονικά. Κι αν το σενάριο μοιάζει ήδη ακραίο, η συνέχεια μπορεί να ιντριγκάρει ακόμη περισσότερο. Τα ανθρωποειδή αποκτούν ένα είδος τεχνητής νοημοσύνης και δρουν αντιφατικά από την άβουλη φύση τους, σαν να δέχονται εισβολή από τους ανθρώπους στη γη που τους ανήκει. Η πλοκή ακροβατεί αριστοτεχνικά μεταξύ θρίλερ επιστημονικής φαντασίας και κοινωνικού δράματος, προσφέροντας έναν καλό λόγο στο κοινό να αφήσει πίσω του την βίαιη αλλά γοητευτική, όπως αποδείχθηκε, αναζήτηση της εξουσίας των πρωταγωνιστών του Game of Thrones.
Αναδρομή στο παρελθόν
Η παραγωγή του Westworld μας υπενθύμισε την εντυπωσιακή και πρωτοποριακή για την εποχή δημιουργία του Michael Chrichton, που συνέλαβε και υλοποίησε σκηνοθετικά την ιδέα μιας φανταστικής “ψυχαγωγικής” πλατφόρμας όπου άνθρωποι και μηχανές θα αλληλεπιδρούν. Το Westworld του 1973 είχε επίσης να επιδείξει ένα αξιόλογο σύνολο ηθοποιών με προεξέχοντες τους Yul Brynner, Richard Benjamin και James Brolin. Η βασική διαφορά της ταινίας εκείνης, που μάλλον ως γουέστερν φαντασίας θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί, είναι μια κάπως πιο μονοδιάστατη παρουσίαση των πρωταγωνιστών και κυρίως των ρομποτικών χαρακτήρων που μεταστρέφουν τη δράση τους από την εισβολή ενός ιού στο υπολογιστικό σύστημα. Καμία σχέση δηλαδή με την υπαρξιακή αναζήτηση των ηρώων της νέας σειράς. Fairplay, σε κάθε περίπτωση, στον Chrichton, μετέπειτα δημιουργό του Jurassic Park. Πολύ πιο μπροστά από την εποχή του!
Δυνατό cast, δυνατές ερμηνείες
Και μόνο το όνομα του Anthony Hopkins προσελκύει το ενδιαφέρον και των πιο δύσπιστων. Η ερμηνεία του όμως στο ρόλο του επιστήμονα- δημιουργού του θεματικού πάρκου, Dr. Robert Ford, δικαιώνει απόλυτα την αίγλη του. Η παρουσία και η επιρροή του καταλυτική στα 10 επεισόδια του πρώτου κύκλου, ως ο βασικός “κακός” της πλοκής, όσο εύκολα ή δύσκολα μπορεί να στιγματιστεί ένας χαρακτήρας στη σειρά αυτή των εναλλασσόμενων προσωπείων.
Στο πρόσωπο της Dolores Abernathy (Evan Rachel Wood) συνοψίζεται όλη αυτή η πάλη ανάμεσα στο ανθρώπινο και το φανταστικό, στην ψυχρή λογική και την ευάλωτη παρόρμηση. Είναι η πρωταγωνιστική θηλυκή “οικοδέσποινα” του Westworld (hostess, καθώς hosts ονομάζονται τα ανθρωποειδή της πλατφόρμας).
Η κυνική και “ψαρωτική” όψη του Εd Haris τον έκρινε ιδανικό για το ρόλο του “Άντρα με τα Μαύρα”, του ανθρωποειδούς που αντιλαμβάνεται σύντομα την ευφυή του πλευρά και αρχίζει να δρα αυτοβούλως. Συναρπαστική ερμηνεία αντίστοιχη με αυτή του Yul Brynner στον αντίστοιχο ρόλο της ταινίας του ’73. Ο Bernard Lowe, κατά κόσμον Jeffrey Wright, είναι το “δεξί χέρι” του Dr. Ford στην απόκοσμη κατασκευή των ανθρωποειδών στο άκρως φουτουριστικό εργαστήριο που αποτελεί και το κέντρο ελέγχου του Westworld.
Η σειρά ήρθε να προστεθεί στην όλο και μακρύτερη λίστα των ακριβών παραγωγών “χολυγουντιανής” λάμψης στις οποίες φαίνεται πως η HBO έχει την πρωτιά. Ωστόσο, από την πρεμιέρα κιόλας φάνηκε πως τα υψηλότατα ποσοστά τηλεθέασης είναι ικανά να ισορροπήσουν τα τεράστια ποσά που δαπανήθηκαν για τη δημιουργία της σειράς που ήδη θέτει υποψηφιότητα για σπουδαίες διακρίσεις. Προετοίμασε το σαλόνι σου με την κατάλληλη τηλεόραση και Welcome to the Westworld!
0 Σχόλια